Thursday 8 September 2022

2 dagar till valet - är klimatet värt din röst?

 Idag fredag den 9 september är det två dagar kvar till valet 2022. Det är också 212:e gången som Greta Thunberg klimatstrejkar.


Sedan 2018 när Greta startade sin klimatstrejk har miljontals ungdomar över hela världen gått ut på gatorna i rörelsen #SchoolStrike4Climate #FridaysForFuture och med budskapet #ClimateJusticeNow. Det är en rörelse ledd av unga och med många flickor och unga kvinnor i främsta ledet.


Många är de världsledare som sagt sig lyssna till dem och politiker som ställt sig i kö för en selfie. Ändå har så lite hänt, utsläppen fortsätter öka och klimatkatastroferna kommer slag i slag, med torka, bränder och översvämningar denna sommar.



De unga som deltagit i strejker och manifestationer är med rätta både arga och frustrerade över oförmågan hos politiker att ta till sig det vetenskapen säger, att klimatkrisen orsakas av de samhällen vi har byggt och att det krävs mod och ledarskap för att ändra kurs. Svenska politiker som grupp har knappast varit några lysande exempel. I valrörelsen har klimatkrisen reducerats till en fråga om elpriser och de "lösningar" som presenterats har handlat om mer subventioner till fossila bränslen. Allt för att kunna upprätthålla illusionen om att inget behöver ändras i våra liv.


Trots politikens brister vill jag ändå uppmana alla de inom FridaysForFuture som kan, att använda sin röst väl i detta val. Ni vet hur bråttom det är att få stopp på utsläpp och arbeta för en rättvis omställning. Vi har inte tid att pausa det arbetet och låta Sverige styras av partier som saknar vilja och ambition att hejda klimatkatastrofen. För det är tydligt vilka partier som gör något, vilka som mest pratar och vilka som aktivt bromsar klimatomställningen: Vår (Researchers Desk) analys visar att KD och SD aktivt förhindrar de klimatåtgärder som behövs.

https://www.lu.se/artikel/klimatforskare-granskar-partiernas-politik-vilka-lyssnar-pa-vetenskapen-och-vilka-ar-samst-i-klassen

Självklart räcker det inte med att rösta vart fjärde år, för en vital demokrati är det viktigt med aktivism och folkrörelser, inte minst för att balansera inflytande från mindre synliga aktörer inom kapital och företag. Men skall aktivism fungera krävs det någon att påverka och det är politiker som är beredda att driva frågorna så att lagar och regler ändras. Därför har jag själv valt att kandidera till riksdagen för Miljöpartiet i detta val. Jag gör det för att klimatkrisen är akut, för att ta mitt ansvar för att påverka politiken inifrån och för att vara en mer lyssnande röst till klimatrörelsen.

Framför allt gör jag det för att kommande generationer, i Sverige och världen, skall ha en rimlig chans att leva i ett stabil klimat med en levande natur, det som jag hade privilegiet att växa upp i. 
 
Bo Norrman


No comments: