Saturday 10 September 2022

1 dag kvar till valet - Avgörandets stund

I morgon avgörs valet. Nu handlar det att rösta som om det gällde våra liv - för det är precis vad det handlar om. Från forskare, företag, artister och aktivister har kravet ställs på politiker att ta klimatkrisen på allvar, men partierna har nästan alla valt att blunda, bortse och förneka allvaret. Som Dagens Nyheter klimatreporter Peter Alestig skriver:

Mest uppseendeväckande i slutdebatten var dock att klimatfrågan fortfarande beskrivs främst som ett hot mot framtida generationer eller länder långt borta. De risker som Sverige står inför redan nu tycks vara en blind fläck i debatten.
Med undantag för i stort sett bara Miljöpartiet har poletten inte ramlat ned hos politikerna. Man låtsas att vi inget behöver göra (SD) eller som M/KD/L bluffar om att kärnkraft om 10-15 år skulle både sänka elpriset på måndag och rädda klimatet. Allt handlar om ett svenskt navelskådande när världen utanför samtidigt drabbas av torka och katastrofala översvämningar.


Denna vecka kom en ny klimatrapport som var ännu ett grundskott mot tanken att vi kan fortsätta puttra på som förut. Redan innan vi når 1.5° höjning av medeltemperaturen kan avsmältningen av Grönlands istäcken bli ostoppbar och skapa en enorm havsvattenhöjning, samtidigt Golfströmmen försvagas och gör vårt eget klimat kallt och oförutsägbart.


Det betyder INTE att det vare sig är meningslöst eller försent att bromsa klimatkrisen. Varje tiondels grad vi kan hålla igen temperaturen kommer att vara avgörande för att minska lidande och förluster, i världen men även här hemma hos oss i Sverige. Minns ni översvämningarna i Gävle förra sommaren? "Varför har ingen sagt att det kan bli så här?" undrade många Gävlebor efteråt. Tyvärr, Gävle är en försmak av hur det kan - men inte måste bli!

Vi kan minska risken för kommande naturkatastrofer genom att ändra vårt sätt att leva, tillsammans istället för individuellt ta ansvar för att skapa ett tillräckligt stabilt klimat. Det kommer att ta tid och vara stundtals smärtsamt, framför allt kommer det att kräva politiskt ledarskap. Vad vi har i vår makt att göra nu idag och imorgon är att undvika politiska katastrofer genom att ge makten till de som inget vill göra för att skapa ett hållbart klimat, idag och för framtiden.

Använd din röst, rösta grönt!





No comments: