Sunday 26 August 2018

Små val och stora

Vi lever i valfrihetens tid. Allt kan och skall väljas, från elbolag och försäkringar till skolor och sjukvård. Mer tid kan gå åt för att sålla bland alternativen än att verkligen utnyttja dem. För att ‘underlätta’ våra val blir vi också mer eller mindre frivilligt medlemmar i diverse bonus och kundklubbar som skall ge oss ett sken av att tillhöra de utvalda. Risken är att de förment fria valen kan både dölja orättvisor och hindra oss agera tillsammans, eftersom det får oss att tro att just vi kan välja lite smartare än andra och därmed få en liten extra fördel. Men när det väl gäller och ditt barn är sjukt, är det viktiga inte att kunna välja utan att få vård.



De små valens tyranni riskerar också att påverka de större och viktigare valen. Om billigast och bäst för mig blir mantrat, försvagas förmågan att se utanför mig själv. Då är det lätt att den pekuniära egoismen blir normen även i de större valen. Bara om JAG får det jag vill ha är jag nöjd, till minsta möjliga kostnad och besvär.



Självklart är det inte så att jag längtar tillbaka till den tid då tex Televerket i sin nåder lät oss välja mellan två sorters telefoner. Men jag tror att det överdrivna väljandet har skapat en missuppfattning att valfrihet innebär att inget skall kosta mig ansträngning och att belöningen skall vara omedelbar. Det är en farlig attityd i en tid när stora och snabba utmaningar väntar oss. För den elefant i rummet som vi inte kan välja bort är klimatförändringen som mänsklig aktivitet har skapat. 

Den gångna sommarens hetta och torka, inte bara i Sverige utan i många delar av världen har därför en skapat en rimlig och välgrundad oro. Det kommer att krävas svåra val och prioriteringar även på kort sikt. De val vi gör nu kommer att avgöra vårt eftermäle och inte minst våra politikers. Frågan är vilka av dem som kliver fram och vågar berätta att tiden för gratisluncher på klimatets och naturens bekostnad är över; att det är tid att börja betala av skulden. Till skillnad från de politiker som kommer att fortsätta att ängsligt gissa vartåt opinionsvindarna blåser och rusa framför dem, eller kanske snarare köra över stupet i en blå sportbil. 

Det är två veckor kvar till vårt nästa viktiga val, ett val som kräver långt mer eftertanke än byte av mobilabonnemang eller nya vitvaror till köket.  Hur vill du att man skall se tillbaka på detta val i framtiden? Som ett val där rädsla för det okända blev omsatt i ett egoistiskt tillbakablickande, eller som starten på en svår men nödvändig resa mot en bättre och förhoppningsvis även mera rättvis värld? För en sak helt klar, vi kan inte lösa de utmaningar vi står inför genom att stänga oss inne och tro att vi inte berörs av det som händer långt bort.

Du har en röst, den betyder mer än du tror. 


No comments: