Friday 3 April 2015

Vårens första dag

Idag var det vårens första dag 



Det är veckor sedan meteorologerna deklarerade att våren är här. Och det är absolut inte den varmaste dagen i vår, det har varit kallt trots solen.

Men för mig är det ändå vårens första dag när jag första gången stannar kvar över natten på mitt (halva) sommarställe. En promenad runt tomten, en titt på vitsipporna som ännu är enstaka men snart skall vara en vit matta på marken



Sol som glittrar i vattnet, ingen brygga på plats och långt till badtemperatur men skönt att se havet och drömma sommardrömmar. 




Bara ligga på rygg en stund och lyssna på vind och vågor





Nu i kväll, sitta framför brasan, njuta av värmen och ljusen här inne i kontrast till mörkret utanför





Om en stund skall jag gå ut, se på fullmånen och lyssna på tystnaden från stjärnorna





Det är de här stunderna som jag behöver för att orka med allt vad som händer runt om i världen, nära och långt bort. I kväll tänker jag på studenterna i Kenya som mördades under dagens terroristangrepp. Ett övergrepp som kommer mig närmare än vanligt, jag var själv i Kenya förra veckan på ett möte med akademiker från Östafrika. För de som vill vrida klockan tillbaka är människor som skaffar sig egen kunskap det värsta hotet, långt farligare än vapen. Det är därför mörkermännen så urskillningslöst går till attack, mot Garissa University idag och Malala härom året för att bara ta några exempel. Skola och utbildning skapar de långsiktiga möjligheterna till förändring, men på kort sikt krävs tyvärr också andra medel. Mer om det senare. 

No comments: