Thursday 26 March 2020

Du får ingen respirator av RUT

När nu Corona-krisen slår till med full kraft i Sverige blir det många frågor kring vår bristande beredskap:
  • Varför testar vi inte alla för Covid19?
  • Varför har intensivvården så få respiratorer?
  • Varför finns det inte 10 miljoner skyddsmasker i lager?
Det är många som nu upptäcker luckorna i vår samhälleliga förmåga till krishantering, när beredskapslagren visade sig vara tomma. De 30+ fältsjukhus vi en gång hade är nu bara två och medicinlagren försvann när det statliga Apoteket privatiserades. Det hjälper inte stort att apotekskedjorna har ett stort utbud av hudkrämer när det är Alvedon och handsprit du vill ha. Besparingskrav och “new public management” inom sjukvården blev en giftig kombination i skarpt läge.

En del av de som nu med emfas efterfrågar insatser från samhället har under det senaste decenniet säkert glatt sig åt skattesänkningar och byggt om sina lägenheter och sommarhus med ekonomiskt stöd av ROT-avdrag. Det kan ju vara trevligt men men du får ingen respirator av RUT och Doktor Kry kommer inte att sköta om dig när du behöver intensivvård. När andnöden känns i brösten är snabb vård via appen för enkla åkommor inte lika värdefull. Allt kan inte lösas "just in time”:
"Man är van vid film on demand och mat on demand. Då vill man kanske också bli frisk on demand”
Det handlar också om eget ansvar. Trots de uttryckliga varningar om att personer över 70 är den viktigaste riskgruppen, så finns det pensionärer som tycker det är viktigare att köpa ål i Östermalmshallen är att skydda sig själva och undvika att överbelasta sjukvården. Den import av smitta som vi hade vid pandemins start kom i stor utsträckning via skidåkare som återvände från Alperna. Var det samma personer eller deras vänner som spred smittan vidare på aftersski i Åre? Där kan det också finnas en möjlig förklaring till den stora smittspridning som verkar ha skett på Järvafältet i Stockholm. Kan det ha varit via taxichaufförer som körde hem trötta och snoriga skidresenärer som smittan fick fäste? Förhoppningsvis kommer epidemiologer att studera detta framöver.

Idag stängde Finland av Helsingforsregionen för att undvika att storstadsbor flyr ut på landet och tar smittan med sig. Sverige har kommuner med sommarparadis som Smögen och Kungshamn sett att mängder av storstadsbor har tagit sin coronatillflykt till sina fritidsbostäder. Därför beslöt en enig omsorgsnämnd i Sotenäs att neka hemtjänst och omsorg till visstidsboende som inte är folkbokförda där. Är det dags för resestopp för Stockholms invånare innan de hinner sprida smittan vidare över landet under påskhelgen?


Den kris vi nu är mitt uppe i kommer att kosta, både för samhället och personligt. Det handlar om mycket mer än pengar och börsvärde. För många kommer det att leda till svår sjukdom eller förlust av nära anhöriga. Det är ett val vad vi lär oss av coronakrisen och hur den är kopplad till andra risker. Vi kan ta det som intäkt till att bygga ett robust och hållbart samhälle, ett samhälle som både klarar nästa pandemi och att ställa om för att hantera den redan uppenbara klimatkrisen. Den omställningen  kommer också att “kosta”, men blir långt billigare än att försöka starta om ett trasigt system. Valet handlar i mångt och mycket om fortsatt “Jag” eller mera “Vi" under de kommande åren, men kanske framför allt om ett val mellan livskvalitet och tillväxt. Förhoppningsvis inser vi det när vi får lämna vår valda och/eller påtvingade karantän och åter får gå ut och upptäcka glädjen i att möta naturen.


No comments: