Saturday 28 December 2019

Marknadsvåndor

Det är ofta intressant att läsa Mattias Svensson (@mattias_neo), eftersom det ger en inblick i hur en marknadsliberal och samtidigt rimligt miljö/klimatmedveten person kämpar för att få ihop sina argument. Nu senast i Dagens Nyheter 27/12 förklarar Mattias varför mer marknad och tillväxt behövs för att klara miljö och klimat. Kanske blir det då inte helt övertygande att hans bästa exempel på spridning av klimatvänlig solcellsteknik är konstbevattning av olagliga opiumodlingar i Afghanistan. Han erkänner att det inte är speciellt hållbart med tanke på hur det påverkar ändliga grundvattenresurser, men ser det ändå som ett framsteg för marknadsekonomin. Det bekräftade en amerikansk general i en rapport som nyligen blev fri från hemligstämpel. Den enda marknad som USA lyckats skapa i Afghanistan efter 15 års krig var just heroinmarknaden...

En av Mattias teser är att ökad resurseffektivitet är det som gör att marknadskrafterna ger den bästa lösningen, eller ”More from less” enligt titeln till en bok han hänvisar till. Men finns det skäl för att tro på hans budskap? Ta till exempel personbilsmarknaden där de senaste årens försäljning av SUVar har lett till större utsläppsökningar än från världens tunga industrier. Det gäller även svensk-kinesiska Volvo Cars, ett företag som gärna talar om sin miljöprofil, men där SUVar nu står för nära två tredjedelar av försäljningen. Följaktligen ökar utsläppen från Volvo-bilar mest bland alla biltillverkare. Knappast “more from less” utan snarare vinst och kamp om marknadsandelar. 

Trots entusiasmen för marknad och tillväxt finns det en brasklapp i slutet på Mattias artikel - kanske marknadskrafterna ändå inte räcker till för att klara klimatet. Där är det lätt att hålla med honom. Australien är ett bra exempel på att politik inriktad på tillväxt till varje pris inte förmår klara klimatkrisen. Premiärminister Scott Morrison stoltserar med en kolbit i parlamentet och godkänner fler kolgruvor och kolkraftverk. Samtidigt brinner stora delar av Australien och den extreman hettan gör boskapen infertil och får fåglarna att falla döda ned från träden.

Tyvärr finns inte längre tid att hoppas på marknadskrafterna skall hinna klara klimatet. Hade vi bytt kurs för 30 år sedan kunde det ha fungerat med ganska små justeringar. Nu finns inte tiden att vänta på “marknadens styrande hand” och även företagen början inse att det inte finns några affärer att göra på en kokt planet. 


Mattias Svensson borde sitta ned och lyssna på Johan Rockströms Vinterprogram och komma igen med en ny krönika efter nyår.   

No comments: