Monday 8 December 2014

Vårt extra val

(in Swedish this time)

Så det blir extra val. Ett val som SD vill göra till en folkomröstning om att stoppa invandringen. För det är inte en bättre integrationspolitik de vill ha, utan ett stopp för att låta människor komma hit. Det har blivit tydligt den senaste veckan. Nya undersökningar visar också att SDs ledning och kärnväljare är i grunden rasistiska (vilket inte betyder att alla som röstar på dem är det). SD vill därför ta varje möjlighet att utnyttja sin vågmästareposition i riksdagen till att få sin vilja fram och de har lovat stoppa varje regeringsalternativ som inte följer deras diktat.

Risken är att de etablerade partierna inte heller denna gång tar debatten med SD utan istället ägnar sig åt att försöka vinna makten. Det är inte längre de politiska blocken som är varandras huvudmotståndare, vad vi än må tycka om dem. Det är SD som vill driva Sverige mot ett helt annat samhälle. Men det är också tydligt att det finns politiker inom Alliansen som är villiga att hjälpa dem på traven, antingen genom att möta dem politiskt eller använda sig av dem för att komma tillbaka till makten.

Därför måste vi fram till extravalet ta debatten med SD på tydligare och bättre sätt än i det ordinarie valet i september. I stället för skramlande demonstrationer mot SDs torgmöten behöver vi ta diskussionen med varje person som kan tänkas rösta på SD. Vi behöver hitta SDs svaga punkter och utmana dem och inte låta SD driva debatten dit de vill. Den rasistiska kärnan kanske vi inte kommer åt, men alla andra som har börjat luta åt SD kan vi påverka. Vi kan räkna med att SD kommer att sitta i riksdagen även efter nästa val, men om de får 8 % eller 18 % är helt avgörande för svensk poltik och det samhälle i vi kommer att leva i.

Så hur och var skall vi möte SD? Jag har valt ut några frågor, områden som kommer att vara avgörande för Sverige i framtiden.

Kulturen: Varför börja med kulturen? Jo, för där finns kärnan av hur SD ser på världen. SD bygger sin politik och ideologi på rädsla för allt som är ovant och främmande. Krampaktigt skall vi hålla oss fast i det förgångna, ägna oss åt hemslöjd och ha bonader på väggarna som vi tystlåtet skall betrakta. Det finns ingen förståelse för att möten med nya kulturer och kunskaper utmanar, utvidgar och berikar oss, även i rent ekonomiska termer. Modern forskning visar att blandade, öppna och inkluderande städer är de mest vitala och innovativa och därmed framgångsrika. För oss som ägnar oss åt dans i olika former är det självklart att möten med nya människor och impulser från andra kulturer både utvecklar oss och bryter fördomar. Ett lokalt lysande exempel är Twisted Feet danskola, nyligen belönad med Birgit Cullberg-priset för sitt på alla sätt gränsöverskridande arbete. Vill vi byta ut det mot logdans och vadmal? Vad skulle svensk visskatt ha varit utan Cornelis Vreeswijk och Laleh?

Det leder fram till nästa självklara punkt, invandrings och integrationsfrågor. SD vill spela på vår rädsla för förändring och har sin syndabock klar. Som Olle Svenning skriver "När den politiska verkligheten frusits till innehållslöst maktspel, politiken tömts på mycket av sin makt och folk känner sig skräckslagna för framtiden, står högerextremister, de självutnämnda representanterna för folket, beredda att ta över huvudrollerna och peka ut fienderna: De andra, flyktingarna, invandrarna, muslimerna, judarna, de homosexuella”. Vilka står näst i tur på SDs lista?  

Självklart är det en moralisk fråga att Sverige skall vara ett fortsatt öppet land för människor på flykt och de kommer hit för att bidra till vårt kunnande och kultur. Lika klart är att vi tjänar på att det kommer hit människor som vill arbeta och bidra, om vi låter dem göra det. Därför är det självklart så att invandrings- och integrationspolitiken kan göras mycket bättre. Men vi glömmer lätt våra egna brister, Sverige är tyvärr inget gott exempel när det gäller att ta tillvara välutbildade invandrares kunskaper. Många är de akademiker med “udda” efternamn som efter att utan framgång sökt arbete i Sverige flyttar vidare till framgångsrika karriärer i tex England.  Hur många miljoner har det kostat oss? Eller att företag som vill exportera inte drar nytta av att det finns människor i Sverige med kunskap om världens alla hörn.

Och att tro att det på något sätt skulle kunna gå att få inflyttningen till Sverige att försvinna är inte bara dumt utan visar på en total brist på insikt om framtiden och stora förändringar som är på väg, inte minst på grund av klimatförändringen. Den globala uppvärmningen som drivs av våra utsläpp pågår redan, det är Inte något som kommer att hända någon annan stans och i en framtiden. 2014 kommer att bli rekordvarmt och klimatförändringarna kommer att  framför allt att drabba utsatta människor och driva fram stora omflyttningar på grunda av översvämningar, torka och matbrist. Varje gång SD pratar om kostnader för invandring behöver vi ifrågasätta dem varför de inte satsar på klimatet och vilken deras politik är där.

Det kommer att bli många fler som flyttar till vårt land, det är en tanke vi måste vänja oss vid och göra till en möjlighet. I en framtid med klimatförändring har Sverige några unika fördelar jämfört med de flesta andra delar av jorden. Det kommer inte att bli outhärdligt varmt här, vi har inga jordbävningar och hur mycket  dricksvatten som helst. Och vi har plats, massor av plats. För att citera Fredrik Reinfeldt i en ny intervju i danska Politiken på frågan om Sverige tagit emot tillräckligt många invandrare: “Vad betyder tillräckligt? Är Sverige fullt? Är Norden fylld? Är vi för många? Vi är 25 miljoner som bor i Norden. Jag flyger ofta omkring över det svenska landskapet. Det rekommenderar jag andra att göra. Det är oändligt mycket mark och skog. Det finns mer plats än man kan föreställa sig. De som säger att landet är fullt måste ju visa var det är fullt.” Men när sallad och tomater slutar komma från ett Sydeuropa drabbat av torka kan det vara en fördel att ha människor här som har praktisk erfarenhet av odla.

Det här var några områden där SD Idéer och förslag om de genomförs kommer att göra oss fattigare på alla sätt, men det finns fler. Så ta varje chans att prata med de som uttrycker förståelse för SDs politik. Peka på både de moraliska och sakliga hål som finns i deras argument. Acceptera inte deras påståenden, utan syna dem i sömmarna. Troll brukar spricka i ljuset.

Politiker från SD brukar ofta inleda sina tal med ordet "Sverigevänner". Men deras hat mot invandrare, mot allt som är nytt och främmande, är långt större än deras kärlek till Sverige. Vi som verkligen bryr oss om både Sverige och världen har ett stort jobb framför oss.

No comments: